Erdoğan DEMİR / Volkan Gazetesi (EDİRNE İGFA) – Keşan Ziraat Odası Lideri Hasan Şen, Trakya Birlik İdare Heyeti’nin, yüzde 40 yağlı baz eser için 12 bin TL/Ton, memleketler arası mukavele oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği eseri için 12 bin 720 TL/Ton, yüzde 50 yağlı eser için 13 bin 800 TL/Ton olarak uygulanacağını açıkladığı avans ödemelerini kıymetlendirdi.
Şen, üreticilerin dikkat ve itinayla beklediği avans ödeme fiyatlarına yönelik yaptığı değerlendirmede, “Üreticiler açısında avans fiyatlar uygun. İlerleyen günlerde arz talep istikrarına nazaran fiyatlar üst yanlışsız çıkabilir. Ayrıyeten her yağ oranına nazaran 180 kuruş prim var. Bu da âlâ. Bölgemizdeki ayçiçeğinde yağ oranları, bu yıl yağış aldığımız için daha âlâ. Üreticilerimiz, değişik firmalardan aldığı tohumları ekse de, yağ oranları birbirine yakın seviyelerde” dedi.
Üreticiyi kurtaracak olan en kıymetli etkenlerden birinin, randımanın yüksekliği olduğunun altını çizen Hasan Şen, “Verim birtakım bölgelerimizde beklentinin çok altında olsa da kimi bölgelerde ise 250 kg civarında seyrediyor. Bu yıl Keşan bölgesi dolu ve sel nedeniyle geneldeki beklentinin altında kaldığını söyleyebiliriz. Biz bir mühlet evvel ayçiçeği maliyeti ile ilgili bir fiyat açıklamıştık. Trakya Birlik tarafından açıklanan avans ödeme fiyatı, bu maliyet ile çabucak hemen birebir düzeyde. Bu durumda, avans ödeme fiyatına ‘taban fiyat’ olarak bakıyoruz. Yani piyasanın bu fiyatın altına düşmeyeceğini bekliyoruz” dedi.
Üreticinin çok ürettiği eserin para yapmadığını, lakin az üretilen bir eserin her vakit piyasada daha yüksek fiyatla satıldığını, bunun da üreticilerin adeta cezalandırılmasına yol açtığını vurgulayan Şen, “Ayçiçeği üreticisi adeta cezalandırılmış durumda. Trakya Birlik’in açıkladığı fiyatının tek mutlu eden tarafı, avans ödeme fiyatı olmasıdır. Avans fiyat olmasaydı açıklamalarımız daha farklı olurdu. Biz bu fiyatı yumuşak geçiş olarak görüyoruz. İnşallah hükümetimiz ve Trakya Birlik idaresi, Gümrük Vergileri ile ilgili gereken önlemleri alır. Şuan yalnızca tüketiciler düşünülüyor lakin bu uygulamalar Türk çiftçisini bitirir. Üreticilerin maliyet hesapları ortada. Şuan çalışarak batıyoruz. Köylerde üretici nüfusu yaşlı. Genç jenerasyonu köylerimizde tutamaz, para kazanamazsak sonumuzun ne olacağını vakitle daima birlikte göreceğiz” diye konuştu.