Günümüzün gelişen şartlarında süratle artan e-ticaret ve e-ihracatın hissesinin artması için desteklenmesine karar verildi. e-ihracat dayanakları hakkındaki karar bugünkü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlandı.
ANKARA (İGFA) – Ticaret Bakanlığı’nca yürütülecek e-ihracat takviyeleri kapsamında, yurt dışı pazar yerlerinde satışa dönen tıklama reklam harcamaları ve varış ülkesinden gelen siparişlerin süratli teslimatını sağlamak üzere şirketlerin sipariş karşılama hizmet alımları destekleneceği duyuruldu.
E-ihracat dayanaklarının gayesi, bu platformların etkinliklerini artırarak ülkeye daha çok girdi sağlamak olarak açıklandı.
e-İhracat Takviyeleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla, şirketlerin, pazar yerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin, e-ihracata hazırlanması, yurt dışı pazarlarda ve pazar yerlerinde Türk eserlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesi, tanıtılması, yurt dışı siparişlere ait süratli teslimatın sağlanmasına ait masraflarının desteklenmesi ve şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkan sağlayacak e-ihracat konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformu’na yönelik faaliyetlere ait masrafların Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanmasına ait adap ve asıllar düzenlendi.
Bu ortada Kararla e-ihracat konsorsiyumları yenilik olarak getirilirken, böylece e-ihracat konusunda eser potansiyeli olan lakin bilgi eksikliği bulunan yahut nitelikli insan kaynağı açığı yaşayan şirketlerin eserlerinin ekosisteme dahil edilmesi hedeflendi. e-İhracatı uçtan uca yapabilen, yurt dışı depolama dağıtım ve iade idare imkanları olan şirketlerin “e-ihracat konsorsiyumu” çatısı altında yurt dışı pazarlara ulaşması ve bu eserlerin direkt yurt dışı müşterilerin beğenisine sunulması sağlanacak.
E-TİCARET ODAKLI RAPOR SARFİYATLARI 1,5 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEKLENECEK
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan e-ihracat dayanakları hakkında Cumhurbaşkanı kararına nazaran, e-ticaret siteleri ve pazar yerlerinin pazara giriş stratejileri ve hareket planlarını oluşturulabilmesi hedefiyle satın aldıkları e-ticaret odaklı rapor masrafları yüzde 50 oranında ve 1,5 milyon liraya kadar, dijital pazar yeri tanıtım masrafları 3 yıl vadeli ve yüzde 50 oranında, şirketlerin kademelerine nazaran yıllık 7,5 milyon lira, e-ticaret siteleri için yıllık 15 milyon lira, e-ihracat konsorsiyumları için yıllık 25 milyon lirayı geçemeyecek.
YARARLANICILARA AİT ÜST LİMİTLER
Dijital pazar yeri tanıtım dayanağı, sipariş karşılama hizmeti ve depo kira dayanağı ile pazar yeri kurul masrafı dayanağı kapsamındaki takviyelere ait oranın hesaplanmasında Türk eserlerinin satış oranı ile marka ve TURQUALITY Takviye Programı kapsamındaki markalı eserlerin satış oranı temel alınacak. Bu kısım kapsamındaki takviyelerden, şirketler kademelerine nazaran yıllık en fazla 15 milyon liraya, e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazar yerleri yıllık en fazla 45 milyon liraya, B2B platformları yıllık en fazla 4 milyon liraya kadar desteklenecek.
Söz konusu takviyelere ait kararın ayrıntılarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.