İSTANBUL (İGFA) – Altın ve takıya olan talep gün geçtikçe artış gösteriyor, dalın iktisada olan katkısı ele alındığında ise yeni pazarlara ulaşılması ve hak ettiği pozisyona gelmesi için stratejik bir biçimde çalışmalar gerçekleştiriliyor. 6-9 Ekim tarihleri ortasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan Istanbul Jewelry Show eşsiz bir bilgi paylaşımı ve iş fırsatı sunacak.

Ülkemizin farklı kültürleri barındırıyor olması, coğrafik pozisyon olarak öbür ülkelere yakın olması ve bu ülkeler üzerinde ticari atılımlar gerçekleştirmesi bölümün dinamiğinin değişmesinde aktif bir rol oynuyor. Dünya altın mücevherat üretiminde birinci 10 ülke ortasında yer alan Türkiye, son 10 yılda arttırdığı ihracat kapasitesi sayesinde bölümdeki başkan ülkelerden birisi hâline geldi. Otoriteler tarafından altın ve mücevherat üretiminde İtalya’ya rakip olarak gösterilen Türkiye, tüm dünyayı tesiri altına alan Covid-19 pandemisinden en az etkilenen ülkelerden biri oldu. Altın, gümüş ve pırlanta ihracatının yanı sıra montür ihracatı ile de kesimin kıymetli rakipleri ortasında yer alan Türkiye 2021 yılını da muvaffakiyetle kapattı. Ayrıyeten üretimdeki rekabet avantajını kullanarak ihracatta ki büyüme oranında ise ivme kazandı.

Pazar amaçları belirlenecek

Türkiye’de en çok mücevher ihracatı yapılan ülkelerin başında; ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong, İsviçre, Irak, İsrail, Libya, Mısır ve Kırgızistan geliyor. Günümüzde E-ticaret sayesinde daha çok ülkeye ulaşılarak hedeflenen, dalın Avrupa pazarında ABD ve Ortadoğu’da güçlü bir pozisyona gelmesi. Türkiye iktisadı için büyük değer taşıyan altın, takı ve mücevherat bölümünde belirlenen pazar maksatları ile amaçlanan ülke toplam ihracat kıymetinden alınan hissenin büyümesine katkı sağlamak. Gerçekten elde edilen datalar de bu gayesi doğrular boyuta ulaşmış durumda.

İhracat sayıları daha da artacak

2022 yılı birinci yedi aylık periyodunda yapılan ihracat ölçüsü 3 milyar doları aştı. Bu datalar doğrultusunda Istanbul Jewelry Show Kurucu Ortağı Şermin Cengiz, kesimin büyümeye devam ettiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Sektörümüzün katma pahasını artırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İhracatımızın artması için dalın tabanının da gelişmesi gerektiğine inanıyor, bunun için kıymetli adımlar atıyoruz. Türk mücevherinin yeni pazarlara ulaşması ve hak ettiği pozisyona erişmesi maksadıyla de teşebbüslerde bulunuyoruz. Yılın ikinci yarısında daha güçlü sonuçlar almayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Similar Posts