FADİME NİSA SAYAR / BURSADA BUGÜN
BURSA (İGFA) – 3 gün evvel Bursa’da tesirli olan şiddetli sağanak yağış ve rüzgar nedeniyle şehirlerarası otobüs terminalinin çatısı çökmüş, rastgele bir vatandaşın yaralanmadığı olayda 3 araç çöküntü altında kalmıştı.
Yaşanan olay hakkında Bursada Bugün’e açıklamada bulunan BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, çatının çökme nedeninin yıldırım düşmesi olmadığına dikkat çekerek, şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle olayın gerçekleştiğini aktardı.
“BÖLGEDE PARATONERLER VAR, YILDIRIM DÜŞMEDİ”
Terminal bölgesinde bulunan yerleşim ünitelerinde bol ölçüde paratoner olduğunu tabir eden Çapar, “Yıldırım düşmesi kelam konusu değil. Bu bilgi nereden çıktı, onu da bir türlü anlayamadık. Yıldırım düşmesi yok. O bölgede gerek bizim terminalde gerekse akaryakıt istasyonunda, jandarmada, DOSAB’ın arıtma tesisinde ve oradaki alışveriş merkezinde aslında bol ölçüde paratoner var. Hasebiyle yıldırım düşmesi yaşanmadı. Olay büsbütün ani ve yüksek süratli yağış ve rüzgardı, resmen bir fırtına yaşandı orada. Zati yıkılma anının görüntüleri var elimizde, yıldırım düşmesine dair rastgele bir ışık, parlama vesaire katiyen yok. Yıldırım olsa bir yangın da olabilirdi” dedi.
Terminalde sürdürülen tamirat süreçleri hakkında bilgi veren BURULAŞ Genel Müdürü Çapar, söküm süreçlerinin 1 hafta ile 10 gün ortasında süreceğini ve yaklaşık 1 ay içerisinde çatının yıkılan kısmının yine yapılacağını söz etti.
1 AY İÇİNDE ÇATI YİNE YAPILACAK
Çatının yağış devirlerinde sızdırma yapması nedeniyle evvelki aylarda da gündeme geldiğini belirten Çapar, bu sorunun da giderileceğini söz ederek şöyle konuştu;
“Şu anda takviye iskelelerini diktik. Sökümle ilgili bugün hazırlıklar tamamlandı, yarın sabah prestijiyle söküm başlayacak. Terminalin geri kalanına sirayet etmemesi için yıkılan taraftan değil, sağlam tarafından başlayarak bir söküm gerçekleştirilecek. Çatı birkaç modül olarak yapılmış, zati güney tarafı, yarısı hiç etkilenmedi. Kuzey kısmının da 3’te 1’lik kısmı hasarlı, 3’te 2’lik kısmıyla ilgili de ölçüm ve incelemeler yapılıyor. Geri kalan kısma sirayet etme durumu var mı, bu algılanacak. Söküm süreçlerinin 1 hafta-10 gün sürmesini bekliyoruz. Sonrasında tekrar yapılacak. Yaklaşık 1 aylık bir iş. Çatının sızdırma sorunu de vardı, bu 1 ay içerisinde üst örtüyü de tam değiştirmeyi planlıyoruz.”
ESNAFIN ZİYANINI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KARŞILAYACAK
Terminal işletiminde rastgele bir aksaklık yaşanmadığını aktaran Kürşat Çapar, olay nedeniyle yaşanabilecek esnaf mağduriyetlerinin de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını söyledi.
Çapar, “Olağan hayatı etkileyecek hiçbir değişiklik yok, yalnızca oradaki birkaç esnafın ticari manada mağduriyeti kelam konusu. Bununla ilgili de Liderimiz Alinur Aktaş ile istişarelerimizi yapıyoruz. Esasen Liderimizin genel olarak esnafa karşı tutumu da malum. Mağduriyetleri giderici önlemlerle o mevzuyu da atlatacağız. Zati terminal içinde süreksiz masalar kurarak o mağduriyeti çabucak giderdik. Onun dışında orada taşıyamadığımız bir ikramlık eşya esnafı var, onun mağduriyeti olacak. Onu da büyük ihtimalle kira almayarak yahut gibisi formda telafi edeceğiz” diye konuştu.
“ARACINI KURTARMAK İÇİN HAREKET ETSE YOLCULAR YARALANABİLİRDİ”
Olay anına ait ayrıntıları da paylaşan BURULAŞ Genel Müdürü Çapar, şunları söyledi;
“Çökmeden etkilenen otobüs firması yok. Yalnızca çöküntü altında kalan 3 tane araç var. Onlar da dolu yağışından etkilenmemek için olağanda park yapılmayan bir alana park edilmiş. Öbür taksi de yolcusu ıslanmasın diye geriye yanaşıp yolcusunu indirirken çökme yaşanmış. Aracını kurtarmak için de atılım yapmamış ve böylelikle gerideki yükünü indiren yolcular da rastgele bir yara almadan çıktı. Taksiyi kurtarmak için hareket ettirse oradaki arkadaşlarda bir yaralanma büyük ihtimalle olurdu.”
“ÇÖKÜNTÜ ALTINDA KALAN ARAÇLAR 3-4 GÜN KALDIRILMAYACAK”
Onarım çalışmaları kapsamında birinci etapta, çöküntü nedeniyle oluşan manzaranın ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini tabir eden Çapar, çöküntü altında kalan araçların şimdi kaldırılmasının nedenini ise şöyle açıkladı;
“Oradaki araçları çıkarıp imgeyi ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Ancak şu anda o araçlar çatıya dayanak oluyor. Çatıyı sökmeye art taraftan başlayacağımız için üçüncü yahut dördüncü günde araçları çekebileceğiz. Bizim üçüncü şahıs sorumluluk sigortamız var, şayet araçların kaskosuyla alakalı bir ıstırap yaşanırsa üçüncü şahıs sorumluluk sigortası kapsamında ziyanları tazmin edilecek. Bizim buradaki hedefimiz uygun biçimde söküm yapmak ve hasarı asgarî tutmak, yeni bir yaralanmayı engelleyici önlemlerle adım atmak.”
Yarın başlayacak olan çatı sökme süreçleri sırasında emniyet güçlerinden de dayanak alınacağını belirten Çapar, yaşanması olası bir kazanın öngörülmesi durumunda polis aracılığıyla bölgede izolasyon önlemleri alınacağını aktardı.