Manisa Büyükşehir Belediye Lideri Cengiz Ergün, kimi bölümler tarafından imar plan çalışmalarıyla ilgili ortaya atılan savlar kapsamında açıklama yaptı.
MANİSA (İGFA) – Manisa Büyükşehir Belediye Lideri Cengiz Ergün savlar karşısında yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: ” Tarih öncesi evrelere uzanan bir geçmişe sahip olan Manisa Kent Merkezi, tabiat, tarihi ve kültürel pek çok zenginliğinin yanı sıra değerli kentsel ve endüstriyel gelişmeleri de bünyesinde barındırmaktadır. Sanayi ve hizmet bölümünün son derece süratli gelişme gösterdiği kentte bir evvelki bütüncül plan çalışmaları ne yazık ki 1989 tarihine dayanmaktadır. Bu tarihten sonra her ne kadar planlama çalışmaları devam etmiş olsa da kent merkezini kapsayan bütüncül bir plan onayı 2022 yılına kadar yapılamamıştır.
Manisa’nın sektörel manadaki süratli gelişimini hakikat ve denetimli yönlenmesini sağlayacak olan bütüncül plan çalışmaları 2018 yılında yine başlatılarak 14.03.2022 tarihinde Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Manisa bütünündeki süratli gelişme dinamiklerini yanlışsız yönlendirecek ve kentleşmenin uygun stratejilerle gelişmesine istikamet verecek olan bütünsel plan çalışmaları kentimiz ve kentlimiz için büyük kıymet taşımaktadır.
Kaliteli Bir Etraf Oluşturulmuştur
Uzun yıllardır Manisa halkı tarafından heyecanla beklenen planlama çalışmaları ilgili tüm kamu kurum ve kuruluş görüşlerine ve üst ölçekli planlara uygun biçimde Manisa’nın gelişimine ve sağlıklı bir etrafa kavuşmasına imkan tanıyacak halde yapılmıştır. Kentte bugün ve gelecekte yaşayacak nüfus doğrultusunda istikrarlı yaşama ve çalışma alanları planlanmış, toplumsal donatı ve açık yeşil alanlar istikrarlı bir dağılımla oluşturulmuştur. Kelam konusu planla Manisa kent merkezinde yaklaşık 1250 hektar alan yeni gelişme alanı olarak imara açılmış, 3520 hektar alanda da kentliyle uzlaşma sağlanarak problemli kent kesimleri tahlile kavuşturulmuş ve kaliteli bir etraf oluşturulmuştur.
Planlama Alanı Şehzadeler ve Yunusemre İlçelerinin Tamamını Kapsıyor
Ulaşım problemlerini çözen, toplumsal donatı ve açık yeşil alanları arttıran, dere güzergahları etrafının açılarak taşkın sorunlarının önüne geçilmesini sağlayan, mevcut kent dokusunu uygunlaştıran ve sağlıklı ve kaliteli yeni yerleşim alanları oluşturan bu planın yalnızca birkaç adaya özel yapılmış üzere gündeme taşınması hayli üzücüdür. Planlama alanı Şehzadeler ve Yunusemre ilçe merkezlerinin tamamını kapsamakta olup 4500 hektar alan imar planı sonları içinde kalmaktadır. Kelam konusu imar alanına giren aileme ilişkin parseller 1958 yılında alınmış olup, 1989 yılından beri Konut ve konut+ticaret olarak imarlıdır. Aileme ilişkin boş parsellerin tamamı 1989 yılındaki planlarda E=2.00 emsal inşaat hakkına sahiptir. Bölge ve etrafındaki parseller 1989 planında 5 kat olup, Mimar Sinan Bulvarı’na cephe veren parsellere 15 kat düzenlemesi getirilmesi sonucu bu düzenlemeden faydalanmıştır.
Kat Artışı İnşaat Alanı Artışı Manasına Gelmiyor
İddia edildiği üzere kat yüksekliği düzenlemeleri belli parseller üzerinde değil kentin gelişme potansiyeli ve gereksinimleri doğrultusunda bütüncül olarak kurgulanmıştır. Kat yükseklikleri ve yapılaşma şartları eğilimler doğrultusunda istikrarlı bir merkez kademelenmesi oluşturacak formda belirlenmiştir. Ayrıyeten 5 kattan 15 kata çıkan kat adetlerinin yoğunluklar da arttırılmış üzere kamuoyuna sunmak gerçek değildir. Kat artışı inşaat alanı artışı manasına gelmemektedir.
Özel Bir Düzenleme Değil
Plan kararları incelendiğinde Alparslan Türkeş Kavşağı ile Otogar Kavşağı ortasında kalan bölgede bütünleşik bir düzenleme yapıldığı kimi parsellere özel bir düzenleme olmadığı açıkça görülecektir.
Somut Teklifler Geliştirilmiştir
Plan kararlarında, Kentin en kıymetli ticaret omurgası olan ve kent için bir simge haline gelmiş olan Mimar Sinan Bulvarı’nın kentin kimliğini güçlendirecek ve aksın canlılığını arttıracak biçimde İtibar Yol Aksı olarak düzenlenmesi kararı alınmıştır. Mimar Sinan Bulvarı’nın İtibar Aks olarak planlanması çalışmaları 1989 planlarında da tariflenmiş olup, yeni onaylanan planlarla bu gaye uygulamayı kolaylaştıracak daha somut tekliflerle geliştirilmiştir.
Kentsel Tasarım Projeleriyle Geliştirelecek
Plan kararlarına nazaran Mimar Sinan Bulvarı’nın Otogar Kavşağı ve Alparslan Türkeş Kavşağı ortasında kalan kısmı, hazırlanacak kentsel tasarım projeleri doğrultusunda geliştirilecek olup, bu alanda cephe rehabilitasyonları, bahçe düzenlemeleri, yol, yaya yolu, kaldırım, otopark düzenlemeleri ve uygun bitkilendirme/ağaçlandırma çalışmaları yapılacaktır.
Yükseklik Kararı Neye Nazaran Verildi
Bu çalışmalar kapsamında da Mimar Sinan Bulvarı’na cephe veren parsellerde, kentin geçmişten günümüze gelen eğilimleri ve muhtaçlıkları doğrultusunda kat yükseklikleri Yençok:15 kat olacak formda düzenlenmiştir. Kat yüksekliklerinin 15 kat olarak belirlenmesindeki en büyük hedef; tabanda daha çok açık ve yeşil alan kazanmak, ticari kullanımlar için gerekli olan otopark gereksinimini karşılamak, yaya ve bisiklet yolları için mevzuata uygun nitelikte düzenlemeler yapabilmektir. Ayrıyeten bu aks üzerinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların kentsel dönüşüme tabi olarak yapılaşabilmesi için bu inşaat alanı ve yükseklik kararları verilmiştir.
Yapılaşma Şartları 698 Adet Parsel İçin
Mimar Sinan Bulvarı İtibar Aksı olarak düzenlenen toplam alan 1700 dönüm olup bu alanda Ticaret+Konut kullanımı getirilen parsel sayısı 698 adet toplam alan 716.682 m2’dir. Bu alan içinde aileme ilişkin olan ve Mimar Sinan İtibar Aks hudutları içerisinde yer alan parsellerin toplam büyüklüğü sırf 16.400 m2’dir. Münasebetiyle planlama kararları yalnızca aileme ilişkin olan parselleri değil bu parsellerin tamamını içermekte olup verilen kat yükseklikleri ve yapılaşma şartları 698 adet parsel için de geçerlidir.
Şahsıma İlişkin Adalar Park Olarak Planlandı
Ayrıca tarafıma ilişkin 2142 ile 2143 adalar, hazırlanan imar planlarında park olarak planlanmıştır. Üstelik evvelki imar planlarında bu adalar konut imarlıdır. 1989 yılından bugüne konut imarlı olarak gelen tarafıma ilişkin 2142, 2143 adaların yeni imar planlarında park olması, öbür bir deyişle tarafıma ilişkin parsellerin park alanı olarak planlanması haberi spekülasyon yaratmayacağından olacak ki basında yer almamıştır.
Yolun Kapatıldığı Konusu Gerçek Dışı
Arsalar ortasından geçen yolun kapatıldığı konusu ise gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki eski imar planında bulunan lakin fiilen yerinde olmayan, büsbütün babama ilişkin parsellerin ortasında olan ve yerinde açılmamış bir yoldur. Kelamı edilen 5512 sokağın bir kısmı fiilen yerinde açık durumdadır fakat o kısmı imar planlarımızda aslında yol olarak işlenmiştir.
Planlar Kentimizin Faydası Gözetilerek Hazırlandı
Kurum görüşlerine, üst ölçekli planlara uygun kentin eşiklerine ve eğilimlerine hassas ve bütünsel yaklaşımla ele alınan plan çalışmaları kent merkezinin tamamını kapsayacak formda ve kentlimizin faydası gözetilerek hazırlanmıştır. Kelam konusu planda 1250 hektar alan yeni gelişme alanı olarak imara açılmış, mevcut dokudaki problemler çözülmüş, verilen imar hakları, eğilimler gereksinimler ve kapasiteler doğrultusunda istikrarlı bir kademelenme ve adil bir dağılım oluşturacak biçimde belirlenmiştir. Manisa kent merkezinin tamamını kapsamakta olup birkaç parsele mahsus bir imar değişikliğinden ibaret değildir. Yapılan çalışmalar sonucunda 1/5000 ölçekli planlar Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.03.2022 tarihinde 1/1000 ölçekli planlar ise Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 20.06.2022 Tarihinde oy birliğiyle onaylanmıştır. Kelam konusu imar planlarına askı sürecinde de rastgele bir itiraz gelmemiştir.