Express Haber / DİYARBAKIR (İGFA) – Anadolu’nun en eski mescitlerinden biri olan ve İslam alemi için 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen Diyarbakır’daki Ulu Cami, 639 yılında Hazreti Ömer’in halifeliği devrinde Diyarbakır’ın fethi sonrası İslam alemine kazandırılan değerli yapılardan biri.
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine gelen turistlerin ilgi odağı olan caminin avlusunda bulunan El Cezeri’ye ilişkin güneş saati ise yaklaşık 8,5 asırlık geçmişi olmasına karşın vakti göstermeye devam ediyor.
1920’lere kadar cami avlusu dışında bulunan ve mermeri üzerinde çatlaklıkların oluştuğu saat, daha sonra ziyan görmesin diye cami avlusuna alındı ve demir çubuklarla çevrelendi.
Kente gelip tarihi yerleri gezerken Ulu Cami’yi de ziyaret eden turistler, güneş saati önünde bir yandan fotoğraf çekiyor öbür yandan da Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği cami rehberi tarafından bilgilendiriliyor.
4 yıla yakın Diyarbakır Ulu Cami’de istekli rehberlik yapan Yaser Aydın, güneş saatinin turistlerin ilgi odağı olduğunu belirterek, sonbahar ve ilkbaharın GAP tiplerinin en ağır olduğu mevsimlerden olduğuna dikkati çekerek, “Bu aylarda yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır’da en çok merak ettiği yerlerden birinin Ulu Cami ve içerisinde bulunan güneş saatinin olduğunu tabir edebiliriz” dedi.
Cami avlusunda bulunan güneş saatinin yaklaşık 850 yıllık bir geçmişe dayandığını söyleyen Aydın, “Ulu Camii Anadolu’nun birinci mescidi olması hasebiyle birinci ezanın burada okunduğunu söyleyebiliriz. Bu manada El Cezeri’ye ilişkin olan bu güneş saatinin kıymetli mimari yapıların içerisinde bulunmuş olması hasebiyle, sahiden buraya farklı bir renk ve görkem katmakta” diye konuştu.