ANKARA (İGFA) – Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı tarafından Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin barışa yönelik eforlarına ait hazırlanan “Türkiye’nin İstikrara Katkısı: Barış İçin Çok Taraflı Diplomasi” kitabında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin krizin sonlanmasına ve bölgesel istikrarın sağlanmasına dönük attığı adımlar yer alıyor.
Kitapta, Ukrayna ve Rusya ortasında meydana gelen krizin başından bu yana Türkiye’nin barışı önceleyen faaliyetleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin krizin sonlanmasına ve bölgesel istikrarın sağlanmasına yönelik çalışmalarına yer verildi.
Kitap, “Barışın Dünyasını Kurmada Global Liderlik”, “Türkiye’nin Savaşa Karşı Duruşu”, “Diyalog Kanallarının Açık Tutulması”, “İnsani ve Teşebbüsçü Diplomasi” olmak üzere 4 kısımdan oluştu.
Kitabın birinci kısmında Ukrayna-Rusya krizinin başladığı günden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ve Rusya tarafları, NATO ve AB üzere memleketler arası kuruluşlar ve bölgesel aktörler ile gerçekleştirdiği ağır diplomasi trafiğine yer verilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5’ten Büyüktür” ve “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” telaffuzları ışığında global güvenlik mimarisinde düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulandı.
Türkiye’nin savaşın önlenmesine dönük gayretlerinin ele alındığı ikinci kısımda ise Ukrayna’nın toprak bütünlüğü vurgusu ve ateşkes daveti kapsamında yapılan diplomatik teşebbüsler ayrıntılı biçimde işlendi.
Türkiye’nin Ukrayna-Rusya krizinde diyalog kanallarının açık tutulmasındaki rolünü anlatan üçüncü kısımda, Ukrayna ve Rusya tarafları ortasında bir istikrar ögesi olarak Türkiye’nin konumuna dikkat çekiliyor. Türkiye’nin her iki ülke ile diyaloğu sürdürebilen nadir ülkelerden biri olduğu belirtilen kitapta, bu bağlamda Türkiye’nin barış görüşmelerinde konut sahibi olmasının ehemmiyetine dikkati çekildi.
Kitabın son kısmında ise Türkiye’nin insanı merkeze alan diplomasi anlayışı üzerinde duruluyor.
Türkiye’nin krizin başından bu yana sivil ögelerin korunmasına dönük hassasiyetinin, Ukrayna’ya yapılan insani yardımların, Türkiye’nin çatışma bölgelerindeki insani koridorların açık tutulmasına yönelik çabalarının ele alındığı kitapta Karadeniz’in güvenliğinin temini, tahıl koridorunun açılmasında Türkiye’nin öncü rolünün altı çiziliyor.