İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Süreçleri Genel Müdürlüğü, kimi milletvekillerinin açıklamaları üzerine isim ve soyadı değişikliği kararına ait kamuoyu açıklaması yaptı. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan bireylerin ‘kapsam dışı’ olduğunun altı çizilen açıklamada, en çok düzeltilen isim ve soyadlarına da yer verildi.

ANKARA (İGFA) – Nüfus ve Vatandaşlık Süreçleri Genel Müdürlüğü, ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda 2017’de ve 2019’da yapılan düzenlemelerle, isim yahut soyadında imla yanılgısı yahut düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan mana değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı bedellendirilen şahısların ilçe nüfus müdürlüğüne, dış temsilciliklere ya da e-Devlet’e başvurmaları halinde bir defaya mahsus, mahkeme kararı aranmaksızın isim ve soyadlarını değiştirmesine imkan sağlandığını daha evvel duyurmuştu.

‘SONRADAN TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANANLAR KAPSAM DIŞI’

Mahkeme kararı olmaksızın, isim ve soyadı değişikliklerinin belirtilen şartlarda yapıldığı aktarılan açıklamada, kimi milletvekillerinin mevzuyla ilgili son günlerde kamuoyunu yanlış yönlendirdiğinin altı çizildi.

Düzenlemeye yönelik uygulamayla ilgili FETÖ mensuplarını kurtarmak ve yabancılara vatandaşlık verilmesi üzere akla mantığa sığmayacak ilişkilendirmeler bile yapıldığı kaydedilen açıklamada, “Söz konusu düzenlemeden yalnızca doğumla Türk vatandaşı olan bireyler yararlanabilmektedir. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan bireyler kapsam dışındadır” denildi.

Yaklaşık 5 yıldır yürürlükte olan, mahkemelerin iş yükünü azaltıp vatandaşlarımıza kolaylık sağlayan uygulama ile bugüne kadar 298 bin 670 kişi soyadını değşitirdiği vurgulaırken, 134 bin 818 kişi ise ismini düzelttiği bilgisi verildi.

EN ÇOK ‘TOP’ SOYADI DÜZELTİLDİ

Ülke genelinde ilçe nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kapsamında; 946 Yunis ‘Yunus’ olurken, 588 Ümüt ‘Ümit’, 770 Memet ‘Mehmet’, 340 Abubekir ‘Ebubekir’, 298 Ferat ‘Ferhat’, 218 Çoşkun ‘Coşkun’ oldu.

Bu ortada en çok düzeltilen soyadları ise 6 bin 550 ‘Top’, 3 bin 531 ‘Koyun’, 2 bin 432 ‘Satılmış’, 2 bin 115 ‘Çoşkun’, 2 bin 17 ‘Çakal’, 1 bin 830 ‘Deli’, 1729 ‘Uğuz’, 1707 ‘İşik’, 1695 ‘Çıplak’, 1442 ‘Kör’ oldu.

Similar Posts