KOCAELİ (İGFA) – Kahramanmaraş dahil 11 vilayette büyük yıkıma neden olan zelzelelerin akabinde lokal idareler tarafından da afet öncesi ve sonrası hareket planları hazırlanıyor.
Beklenen Marmara Zelzelesi sebebiyle İzmit’in sarsıntıya dirençli bir kent haline getirilmesi için İzmit Belediyesi öncülüğünde zelzele aksiyon planı hazırlanmıştı. İzmit Belediyesi ve paydaşlarıyla birlikte hazırlanan zelzele aksiyon planının ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı.
“HER ŞEYİ BAŞTAN DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”
Programda birinci olarak konuşan İzmit Belediye Lideri Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi tarafından sarsıntı bölgesinde gerçekleştirilen çalışmalardan bahsederek başladığı konuşmasında şu sözleri kullandı:
“Bu topraklarda binlerce, milyonlarca yıldır sarsıntılar oluyor. Bilhassa İzmit üzere iki fay çizgisinin birleştiği bir merkezde zelzelenin olmamasını beklemek akıl karı değil. Sarsıntıda çökecek binaların altında kalmadan, yakınlarımızın o enkazların altında kaldığını görmeden, enkaz başlarında cenazelerimizi beklemeden evvel kesinlikle lakin kesinlikle İzmit çapında bir seferberlik başlatmak zorundayız. Bu büyük afetin hepimize yüklediği çok derin bir sorumluluk var. Artık hayatımıza eskisi üzere devam edemeyiz ve her şeyi yeni baştan düşünmek zorundayız. Biz bugün güçlü bir inisiyatif alıyoruz ve diyoruz ki, tertip değiştirmek zorundayız. Sistem değiştirmek cüret ister. Ve yanlış giden bir sürecin bir modülü olmaktan net olarak kurtulmak gerekir” dedi.
“İŞBİRLİĞİNE MUHTAÇLIĞIMIZ VAR”
İzmit’i etkilemesi beklenen bir sarsıntı sürecinin öncesi ve sonrasında nelerin yapılabileceğiyle ilgili somut adımlar atmak için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı meslek odalarının liderleri ve Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri ile 23 Şubat’ta bir ortaya geldiklerini anlatan Lider Kaplan Hürriyet, geçen süreci ve çalışmaları anlattı.
Depreme yönelik güçlendirmeden acil yardıma, lojistikten, sıhhat tedbirlerine, örgütlenmeden afet uyum merkezimize kadar tüm boyutlarını mercek altına aldık. Ve toplantının sonunda da bir ‘Sonuç Bildirgesi’ ortaya koyduklarını belirten Lider Hürriyet, kelam konusu sonuç bildirgesinin en değerli konusu ise, zelzele konusunda farklı disiplinlerin bir ortaya gelerek oluşturacağı ‘Bilim Kurulu’ olduğunu söyledi.
“BİLİME MUHTAÇLIĞIMIZ VAR”
“Çünkü bizim, kesinlikle ve kesinlikle bilime gereksinimimiz var” diyen Hürriyet, “Bilimin söylediklerini görmezden gelerek değil bilimin ışığında çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. İkazlara kulak tıkanınca neler olduğunu hepimiz Asrın Felaketi yaşanınca gördük. Valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları afet idaresiyle alakalı olarak kurulacak olan bu bilim konseyine kesin olarak katkı sunmalı. Bu bilim heyetinin kurulmasının bilhassa son yaşanan Maraş Depremi’nden sonra çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Evet sahiden de yapılması gereken devasa işler var. Ve işin mali boyutu ile mevzuatıyla İzmit Belediyesi’nin çok daha ötesinde bir durum olduğunu da hepinizin gözleri önüne sereceğiz. Yaşadığımız bu hoş kenti, İzmit’imizi sarsıntıya dirençli bir kent haline getirmek için başlattığımız bu seferberliğin İzmitliler için güzel sonuçlar vermesini diliyorum” diye konuştu.
EYİDOĞAN: “SİSTEM SORUNU”
CHP İstanbul eski Milletvekili Jeofizik Mühendisi sarsıntı bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da yaptığı konuşmada, zelzele riskinin azaltılmasının da bir siyaseti olduğuna vurgu yaparak, “Çok istikametli çalışmalar gerektiriyor. 1999 Marmara Depremi’nde çok önemli kayıplarınız oldu. Sonrasında ortaya çıkan duruma bir milat dedik. Kahramanmaraş zelzelesinde de ikinci büyük şoku yaşadık. Bir gerçek var. Bu coğrafyada zelzeleler bitmeyecek. Ülkede riskleri azaltan bir afet idaresi konuşmak istiyorsak mevzuatı gerçek bir formda ele almamız gerekiyor. Temel problemlerinden biri de 1960’lı yıllardan itibaren büyük kentlere başlayan göçler. Türkiye bu göçlerden sonra beton yapılaşmaya gerçek evrildi. Türkiye artık kent sarsıntıları sürecine girdi ve bunu yaşıyor. Son zelzele 11 ili etkiledi. Ayakta kalması gereken kamu kurumları bile yıkıldı” dedi.
Şu anda sarsıntı bölgesinde 650 bin kişi işsiz kalmış durumda olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Eyidoğan, “Her yıl genel bütçeden bir afet fonu ayrılmalıdır. Anayasamızda afet risklerinin azaltılması ile ilgili terim ve unsurlara gereksinimimiz var. Afet risklerinin azaltılması ile ilgili toplumun her noktasında bir iştirak gerekir” diye konuştu.
Konuşmalar sonrasında hazırlanan sarsıntı aksiyon planının ayrıntıları İzmit Belediyesi’nin ilgili ünite müdürleri tarafından iştirakçilere aktarıldı.
Programda İzmit Belediyesi’nin hazırladığı zelzele hareket planı kitabı da iştirakçilere dağıtıldı.