ANKARA (İGFA) – Orman Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma ve projelerle orman köylüsü destekleniyor. Genel Müdürlük bünyesindeki ORKÖY, ormanların korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi emeliyle orman köylüsünü sosyo-ekonomik projelerle desteklemek suretiyle ömür kalitesini düzgünleştirmek ve gelir düzeylerini artırmayı amaçlıyor. Dayanaklarla ormanlar üzerindeki olumsuz baskının ve odunun yakacak olarak tüketimini azaltmayı, orman-halk ilgilerini düzenleyerek ormanların sürdürülebilir idaresini sağlamayı hedefliyor.

ORKÖY kapsamında Türkiye’de 23 bin 100 orman köyü/mahallesinde yaşayan 7 milyon orman köylüsüne ve onların kurdukları Ziraî Kalkınma Kooperatiflerine takviye veriliyor. Kredi dayanaklarının yüzde 20’si hibe, geri kalan yüzde 80’lik kısım ise yılda 1 taksit olmak üzere, proje çeşidine nazaran 3-7 yılda ve faizsiz olarak geri alınıyor.

ELEKTRİK ÜRETİMİNE DESTEK

Orman Genel Müdürlüğü, orman köylülerinin toplumsal ve ekonomik açıdan kalkınmalarının desteklenmesi emeliyle teknolojideki gelişmeleri, çevresel fırsatları takip ederek daima yeni projeler ve finansal tahliller geliştirerek uyguluyor. Bu kapsamda 2014 yılında Global Etraf Fonu (GEF) kaynaklı orman köylülerinin tükettikleri elektrik gücünü kendilerinin üretebilmesi için proje teklifinde bulunuldu.

“Türkiye’de Orman Köylerinde Güneş Gücünden Elektrik Üretimi İçin Sürdürülebilir Finans Düzeneği Projesi” (ORKÖY PV Projesi) GEF tarafından kabul edilerek 2016 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile uygulanmaya başlandı.

Orman köylülerimizin tükettikleri elektrik gücünü, güneş gücünden kendilerinin karşılayabilmeleri hedefli şebekeye bağlı Çatı Tipi GES uygulamaları başlatıldı.

Çatı GES uygulamaları kapsamında birinci etapta 19 vilayette 26 orman köyünde 255 haneye 360 kWe gücünde yüzde 100 GEF hibe dayanaklı Çatı Tipi Şebekeye Bağlı Güneş Güç Santralleri (Çatı ŞEBGES) kurulumları tamamlandı.

Sonraki etapta eş finansmanlı proje çalışmaları başlatılarak 2021 yılında projenin yüzde 33’ü GEF hibe takviyesi ve yüzde 67’si Orman Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılandı. Bu uygulamayla 24 vilayette 56 orman köyünde 551 haneye 1126 kWe gücünde Çatı Tipi ŞEBGES kuruldu.

Halen 20 vilayette 70 orman köyünde 684 orman köylüsünün çatılarına 1387,5 kWe gücünde Çatı ŞEBGES heyetim çalışmaları devam ediyor.

Projenin başından itibaren, 27 Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 40 vilayet ve 67 ilçede 144 orman köyünde 1490 hanenin çatısına Çatı ŞEBGES konseyimi gerçekleştirildi.

BAKAN KİRİŞCİ: “YERİNDE KALKINMAYA İMKAN SAĞLAYAN, İSTİHDAM SAĞLAYICI HER TÜRLÜ PROJEYİ DESTEKLİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, orman köylülerinin kalkınmasına büyük kıymet verdiklerini belirtti.

Orman köylülerinin kalkınmasına yönelik Orman Genel Müdürlüğünün birçok alanda yürütülen faaliyetler için takviye yaptığını vurgulayan Kirişci, “Bakanlığın siyaset ve amaçları doğrultusunda ormanların sürdürülebilir idaresini sağlayacak, köylünün ürettiği eserleri ve iş gücünü kıymetlendirici, yerinde kalkınmaya imkan sağlayan, istihdam sağlayıcı her türlü projeyi destekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Similar Posts