ORDU (İGFA) – Hayvancılığın daha çağdaş yapılmasının sağlanması ve binlerce bireye istihdam oluşturması hedeflenen projenin ayrıntıları aşikâr oldu. Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Mesudiye Belediyesi, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), Ordu Ticaret Borsası (OTB) iş birliğinde Mesudiye ilçesinde hayata geçecek olan çalışmada hayvancılığın tüm ayrıntıları birebir alanda bulunacak. Buna nazaran hayvan barınakları, et entegre tesisi, hayvan hastanesi, biyogaz tesisi, gübre fabrikası, yem fabrikası üzere tesisleri ile yetiştiricilikten bakıma, et ve et eserleri üretimden pazarlamaya kadar büyükbaş hayvancılıkta her evre Ordu Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde birleşecek.
100 ADET BESİ İŞLETME TESİSİ KURULACAK
Ordu Mesudiye Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde 100 adet Besi İşletmesi kurulacak. Besi işletmeleri en az 50 baş kapasitede olacak biçimde organize edilecek ve öncelikli olarak bölgede yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda hayvancılık işletmeleri kurulacak.
YILLIK 7 BİN TON ET ÜRETİMİ GERÇEKLEŞECEK
TDİOSB ’nin en kıymetli muhtaçlıkları ortasında olan Et Entegre Tesisi ve Mezbaha Tesisi ile yıllık 7.000 ton et ve et eserleri üretimi gerçekleşecek. Etin üretiminden işlenmesine, yan eserlerinin değerlendirilmesinden, paketlenmesine ve soğuk zincirde korunmasına kadar her türlü evre çarçabuk sürdürülebilecek. Ordu, sanayi işletmeleriyle kendi markasında et ve et eserlerini piyasaya sunacağı, pazarlayacağı bir üretim merkezine dönüşecek.
BÖLGEDE YETİŞTİRİLEN TAHILLARA ALIM GARANTİSİ SAĞLAYACAK
TDİOSB bünyesinde kurulacak olan Yem Fabrikası hem yem üretiminde kullanılan buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçeği üzere bölgede üretilen tahıllara alım garantisi sağlayacak. Hayvancılık ile iştigal eden üreticilerin besi yemine ulaşması noktasında kolaylık sağlayacak.
ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Mesudiye Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağı bölgeye 7.500 kW güç nakli de sağlanacak. Böylece hem TDİOSB ’nin muhtaçlığı olan güç karşılanırken hem de bölgenin de en değerli problemlerinden olan elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.
BÖLGE HALKI DAHA UCUZA ELEKTRİK TÜKETECEK
Ayrıca TDİOSB bünyesinde kurulacak Biyogaz Tesisi ve bu tesis ile ilişkili olarak kurulacak Gübre Fabrikası bölgede değerli bir istihdamı beraberinde getirirken; yöre halkının daha ucuza güç ve ziraî emelle gübre kullanmasını sağlayacak.
İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLECEK
Proje ile birlikte Melet Irmağı’ndan saniyede 29 litre, günlük ise 1.5 milyon litre suyun nakli Güzle bölgesine ulaştırılacak. Bu kapasite muhtaçlıklar doğrultusunda saniyede 45 litreye kadar çıkartılabilecek ve bölgenin en kıymetli sorunlarından olan su gereksinimi sorunu giderilecek. Böylece Güzle Bölgesinin içme suyu sorunu ortadan kaldırılırken ziraî sulama emeliyle kullanacağı suyun da tedariki sağlanmış olacak.
PROJEYLE ORDU, BESİ SIĞIRCILIĞININ MERKEZİ OLACAK
Projenin hayata geçmesiyle birlikte, Ordu İli besi sığırcılığı konusunda bir merkez haline gelecek. Hayvancılık dalının en büyük girdisi olan yem ve yem bitkileri üretimi gelişim gösterecek. Kurulacak olan sanayi tesisleri sayesinde et ve et eserleri işlenerek katma bedelli üretim yapılacak. Besi sığırcılığı yapan işletmelerin nitelikli tarım modelleri ile yapacağı yetiştiricilik faaliyetlerinde canlı hayvanların et randımanı arttırılacak. Böylece çağdaş hayvancılık uygulamalarının gelişmesi sağlanacak.
1500 BİREYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Sektörün hem yetiştirici hem de endüstrisinde nitelikli işçi istihdamı direkt artacak. Ortak makine ve ekipman parkı kurulması, yem hazırlama tesisi kurulması ile işletmelerin üretim ve yatırım maliyetleri azalacak. 500 bireye direkt dolaylı olarak ise 1500 bireye istihdam sağlanacak.